En resum

Bright eyed Athena , N. C. Wyeth
A: The Odyssey of Homer, Houghton Mifflin, 1929


MARGALIDA CAPELLÀ SOLER
Guia de lectura de la Bernat Metge essencial

Cant I
Invocació
Si comparem el començament de l’Odissea i el de la Ilíada, també atribuïda a Homer, amb el principi de Els treballs i els dies d’Hesíode i el de l’Eneida del poeta llatí Virgili, de seguida ens adonem que els proemis homèrics són força més breus.
Quin objectiu presenta la invocació de l’Odissea (v. 1-10)? De qui és la responsabilitat de remetre la narració que vindrà tot seguit i la responsabilitat de triar el punt per on començar? En boca de qui ens n’assabentem? La Musa ens continua parlant a nosaltres, lectors del segle xxi, com li demanava la veu anònima al vers 10 del proemi: des d’on sigui, a partir de qualsevol punt —«des d’on ella vulgui»?

El viatge de Telèmac
L’assemblea dels déus (volum I, pàg. 23-31). Després de gairebé vint anys fora de casa, Ulisses s’ha quedat completament sol. Qui el reté a l’illa d’Ogígia? Què decideixen els déus reunits en assemblea a l’Olimp? Quin déu no hi està d’acord? Com aprofita Zeus l’absència d’aquest déu?

Els consells d’Atena a Telèmac (volum I, pàg. 31-41). Un cop presa la decisió a l’Olimp, per part dels déus, de permetre el retorn d’Ulisses a la seva pàtria Ítaca, què fa la deessa Pal·las Atena?

El festí dels pretendents (volum I, pàg. 41-47). Al banquet dels pretendents, que han pres possessió del palau d’Ulisses en la seva absència, l’aede Femi prossegueix el cant de les aventures dels aqueus a Troia. Qui el fa callar i per què? Telèmac no entén la prohibició de Penèlope i li mana callar i ocupar-se de feines de dones (cant I, v. 356-359). Quin epítet rep Penèlope al v. 432? Quina importància té aquest epítet amb relació al retorn d’Ulisses? Què anuncia Telèmac als pretendents després de fer callar la seva mare?

Comentaris

Entrades populars