L'Odissea dels Coen

 


O Brother, Where Art Thou? és una pel·lícula d'aventures dirigida el 2000 per Joel i Ethan Coen.

Comença el 1937 al Mississipí durant la Gran Depressió. La pel·lícula explica una història basada en l'Odissea d'Homer, protagonitzada per George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, John Goodman, Holly Hunter i Charles Durning.

Semblances amb l'Odissea d'Homer

· L'home vell sobre la vagoneta de ferrocarril és el més probable una il·lusió de Tirèsias, que va profetitzar les proves i les aventures del viatge d'Odisseu tornant casa quan Odisseu ho va visitar a l'Hades. L'Hades aquí és representat per la cadena de presoners, que els nostres herois eviten.

· El xèrif despietat és anàleg al déu Posidó, que turmenta Odisseu i perllonga el seu viatge a casa.

· El lloc dels viatgers al graner de Hogwallop i el perillós curs d'Odisseu ente Escil·la i Caribdis, quan Everett crida: -Maleït! Estem en un lloc molt ajustat! Això també pot estar relacionat amb el perill d'Odisseu a la cova del Cíclop Polifem.

· Un cop, a la pel·lícula, Jorge Nelson, dispara a un ramat de vaques. Els companys d'Odisseu maten a les vaques del Déu Hèlios; Odisseu adverteix als seus companys contra la matança de les vaques sagrades. A causa d'això, en l'Odissea, el vaixell queda colpejat per un raig, matant a tots, excepte a ell. A la pel·lícula, Jorge Nelson és enviat a la cadira elèctrica per ser executat en ella. Durant l'execució, algú condueix un cotxe amb una vaca.

· En la continuïtat del viatge, Pete, fa anar a un riu, on hi ha tres dones cantant molt sensuals i provocatives. Aquestes poden ser comparades amb les Sirenes de l'Odissea.

· Després, la suposada transformació de Pete en una granota. Pot fer referència a les transformacions que feia, Circe als homes en porcs.

· Troben a Dan Teague Gran, en el qual hi ha semblança amb el cíclop Polifem.

· Everett ha d'entrar al sopar de campanya política, disfressat per evitar que el reconeguin, Odisseu, va haver de fer el mateix, disfressat de captaire per entrar al seu propi palau.

[Font: Viquipèdia]


Comentaris

Entrades populars