Happy end

Giorgio de Chirico


Enric Iborra
La literatura recordada. 101 contrapunts de lectures. Viena, 2018. P. 324-326.


Així i tot, en l'Odissea, com en la Ilíada, no hi ha una veritable conclusió. Després que l'ordre ha quedat restablert a Ítaca, Homer al·ludeix a un viatge que encara haurà de fer Ulisses: carregant-se un rem a l'espatla, haurà d'endinsar-se terra endins fins que algú li pregunte si el que porta és una pala de l'era. En aquest punt, haurà d'oferir uns sacrificis a Posidó per aplacar finalment el déu del mar. Aquest episodi representarà la reconciliació entre la terra i el mar, l'estabilitat i el canvi, després dels contrastos més extrems.

[...] El nostos o retorn és el principal element estructural de l'Odissea. Té unes implicacions profundes, perquè és un arquetips que organitza la vida i la visió del món des de les primeres cultures humanes, polaritzades al voltant del retorn dels fenòmens naturals, com ara la nit i el dia, les estacions, el naixement i la mort. L'Odissea ofereix al final una visió del recobrament de la vida i una afirmació dels valors humans, un happy end que contrasta amb el nihilisme amb què es tanca la Ilíada. Es tracta, però, d'un happy end una mica ambigu. De fet, el motiu del retorn està associat al sentiment de malenconia que recorre tot el poema. El qui torna ja no és el mateix que se'n va anar, ni retroba el mateix que va deixar. No retroba el mateix, o no el retroba igual que el recordava. El mateix caràcter inconclusiu del final és una altra manifestació d'aquesta malenconia. Les versions posteriors, que presenten Ulisses com un aventurer inquiet, desitjós de tornar a emprendre el viatge, potser no s'haurien de considerar una deformació de l'original homèric, sinó una expressió del sentit més profund del poema.

El nostos és també el fil conductor d'un dels llibres clau de la Bíblia, l'Èxode, el qual, com ha assenyalat Piero Boitani, presenta nombrosos paral·lelismes amb l'Odissea. Si aquesta conta la història d'un home que vol tornar a casa després d'una llarga absència per retrobar-se amb la dona, el fill i el pare, un home que està destinat a reprendre el viatge per trobar una terra on viu una gent que no coneix el mar, l'Èxode és la història d'un poble que, caigut en l'esclavitud i exiliat, vol tornar al país dels pares, a la Terra Promesa, i que, una volta retornat, ha de reprendre de nou el camí: exiliat de nou, li és promès un altre retorn.

Comentaris

  1. Bon dia,
    després de tanta moguda una mica de tranquil.litat, a casa s´hi està molt bé, benvingut a Ítaca

    Gràcies per acompanyar-nos en aquest llarg viatge amb Ulisses.

    I.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars