La mare de tots els relats i la matriu de totes les històries, o no


Carles Miralles
Homer. Empúries, 2005. P. 155.


Potser l'Odissea no és la mare de tots els relats ni la matriu de totes les històries, tot i que algú podria pensar que és totes dues coses. Se separa de la Ilíada, deixant-li que senyoregi l'espai de l'èpica i el que de l'èpica mena a la tragèdia, perquè és el relat fet de relats que funda —i no només inicia— el gust de narrar segons s'ha manifestat a les lletres europees. L'Odissea funda —i això pot assegurar-se en termes objectius, històrics— una manera de contar, un temps i un espai, que retrobem en tots els altres relats de la nostra tradició literària, fins avui mateix. És un poema èpic, però conté íntegre el plaer de contar que perdura de les rondalles a les novel·les, i hi apunta mestrívola la ductilitat, el to més arran de terra però profund i enriolat, lleu, de la poesia iàmbica i la comèdia àtica. D'altra banda, en conjunt i en tots els seus episodis, l'Odissea parla als humans de la vida i de l'experiència, en termes de poesia i molt pregonament perquè és poesia. Tot el que diu és així a tocar del símbol, de la metàfora més exacta i suggeridora; i així ha estat des dels grecs fins ara. Mai els versos d'un poema, l'ofici d'un poeta, s'han adequat tant i tant a la natura del seu heroi com això s'esdevé a l'Odissea. I mai un heroi ha representat tant com Ulisses l'experiència humana: de Sòfocles a Riba, passant per Dante i Joyce; fins als nostres dies. No únicament en literatura; també en les arts plàstiques, en la música, en el cine.

Comentaris

  1. Fins aquí l'Odissea. La d'Homer i la nostra, també. No sé vosaltres (si és que encara hi queda algú, és clar), però per a servidora han set uns mesos fantàstics. A partir d'ara, continuaré publicant coses aquí, perquè la veritat és que tinc el calaix ple de material sobre l'Odissea. Però no us puc assegurar amb quina freqüència. Tinc pendent, sobretot, els índexs d'artistes i autors que han fet possible aquesta lectura. Una plantilla de luxe. Així doncs, si ho voleu anar seguint, el millor que podeu fer és subscriure-us al blog i rebreu les actualitzacions per correu.

    Aprofito per anunciar-vos que ja tinc decidida la propera lectura de 'Llegir els clàssics', que no és altra que la Comèdia de Dante. No em moco pas amb mitja màniga, que diem a Osona. Ja he començat a posar fil a l'agulla, sobretot per amorosir una mica l'enyor de l'Odissea, després de tants mesos donant-li voltes. Passa una mica com allò que diuen dels gossos: si en tens un i se't mor, el millor és procurar-te'n un altre ràpidament. Ara, però, em prendré un temps de descans. Serà a partir de gener, probablement. Si hi esteu interessats, feu-m'ho saber (aquí mateix o al meu correu: lamatildeurbach@gmail.com) i així us podré avisar quan ho engeguem.

    Res més. Ha set un plaer, divinals. Un autèntic plaer. Gràcies per la paciència. Fins aviat.

    ResponElimina
  2. Hola Matilde,

    Moltes gràcies per la feinada que has fet, ha estat una experiència molt maca. Pel que fa a la Comèdia, la meva intenció és seguir-ne la lectura virtual, tot i que no sé a quin ritme, amb la vida i la feina pel mig. En tot cas, aniré seguint les actualitzacions del blog i veuré sobre la marxa. Gràcies de nou i fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, Noemí, per ser-hi i per la teva lectura de l'Odissea (https://noemitrave.blogspot.com/search/label/Odissea). Sortiràs a l'índex d'autors, ja t'ho dic ara. Una abraçada.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars