L'escola d'Atenes

Scuola di Atene, Rafael, entre 1509-1510 

JOSEP MARIA DE SAGARRA
Comentari al cant IV [de l'Infern]
A: Dante Alighieri. La Divina comèdia. Traducció i comentaris de Josep M. de Sagarra. Selecta, 1983.


[...] I ara ve el moment notabilíssim del cant IV, no sols per la seva grandesa i pel to noble, auster i transparent de l’exposició, sinó perquè deixa veure l’escala de valors que en l’època del Dant s’aplicava als antics. En enumerar totes les figures il·lustres, o en adjectivar-les, o en fer-ne un escassíssim comentari, el Dant mostra les seves preferències, explica la seva cultura, i explica, en part, la manera de pensar en les escoles de la seva època.

És impossible que Rafael, en pintar el tros de pintura més notable del Renaixement —em refereixo a l’«Escola d’Atenes» que hi ha a l’estança de la Signatura, del Vaticà—, no tingués present aquest meravellós cant IV de la Divina Comèdia. Les analogies de visió són sorprenents. Rafael, dos-cents anys més tard, més humanista i menys escolàstic que el Dant, situarà les figures dins un marc arquitectònic, estructurarà i precisarà més; però l’esperit, la poesia i la grandesa de l’«Escola d’Atenes», i fins el procediment moral de situar-se l’artista dins el somni, són coses manllevades d’aquest cant.


Els noms entre parèntesis són personatges contemporanis de Rafael la semblança dels quals l'artista utilitzà per pintar els filòsofs. 1: Zenó de Cítion o Zenó d'Elea? — 2: Epicur — 3: Desconegut (Frederic II de Màntua?) — 4: Boeci o Anaximandre o Empèdocles? — 5: Averrois — 6: Pitàgores — 7: Alcibíades o Alexandre el Gran? — 8: Antístenes o Xenofont? — 9: Hipàcia (Francesco Maria della Rovere o l'amant de Rafael Margarida) 10: Èsquines o Xenofont? — 11: Parmènides? — 12: Sòcrates — 13: Heràclit (Michelangelo) — 14: Plató (Leonardo da Vinci) — 15: Aristòtil — 16: Diògenes — 17: Plotí? — 18: Euclides o Arquímedes amb estudiants (Bramante)? — 19: Estrabó o Zoroastre? (Baldassare Castiglione o Pietro Bembo) — 20: Ptolemeu — R: Apel·les (Rafael) — 21: Protògenes (Perugino).

Font: Viquipèdia.

Comentaris

Entrades populars